AMASYA KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BAŞLICA SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Amasyalı
kiraz yetiştiricisinin 1 yıldır
beklediği kiraz toplama zamanı geldi geçiyor. Özellikle yağışların iyi gitmesi
yüzünden oldukça yüksek gelen rekoltede şimdi de satış sıkıntısı yaşanıyor.
Fiyatların 1 lira civarına geldiği bu dönemde , satacak yer bulamama sıkıntısı
da yaşanıyor. Yeni kaliteli ürünlerin çıkması ile birlikte bir çok ağacında
toplanmadan dalında bırakılacağı belirtiliyor.
Peki bu
durumda çiftiçiye yardıma koşan birileri var mı?, görünen kadarı ile yok.
Üniversite, Belediye, Kamu kuruluşları, Kooperatifler ve STK lar bu sorunun
giderilmesi için neler yapmaktadırlar.
Özellikle arzın fazla olduğu bu yıllarda satışı arttıracak, talebi fazlalaştıracak,
kirazın daha çok sanayide kullanılmasını sağlayacak ne gibi fikirler
üretilebileceğini ortaya koyacak çalıştaylar neden yapılmamaktadır.
KAYISI
gibi kurutulup saklanması mümkün olan ve işlenmiş gıda olarak tüketilme
seçeneği olan bir meyvada bile MALATYA kayısı fuarı düzenleyerek kayısı
talebini arttırma ve tanıtma
faaliyetleri gerçekleştirmektedir.Sabun, Şampuan, kolonya, fındık veya fıstıklı
özel karışımlar, kayısı döner gibi envai çeşidi (4)piyasaya sokarak ve bunu
fuar sayesinde tanıtarak talebi arttırmaya çalışmaktadır. Ama ilimizde buna
benzer çalışmalar olmadığı için her yıl çiftçimizin emeği zayi olma tehlikesi
ile karşı karşıyadır. Çiftçi bu konuda yalnız bırakılmakta ve profesyonel
yardıma ihtiyaç duymaktadır.
Yapılması
gereken Tarım Gıda Hayvancılık İl Müdürlüğü, Tarım Kooperatifleri, kiraz
ihracatçıları, Ziraat Fakültesinden
akademisyenler, Pazarlama ve Gıda Mühendisliği bölümünden akademisyenler ve bu
konuda uzman olan kişilerle birlikte oluşturulacak komisyon sahada gerekli
araştırmaları yapacak, üreticiyle , satıcısıyla , komisyoncusuyla ve
ihracatçısıyla görüşerek sorunları yerinde tespit edecek istatistikler ve tablolar çıkarılarak ön
rapor komisyona sunulacaktır. Bu ön rapor doğrultusunda çalışmalara başlayacak
komisyon nihai rapor hazırlamadan önce bir kez daha sahaya inecek raporun
sonuçlarını paylaşacak ve rapora son şekli verilerek bu rapor kitapçık halinde
yayınlanacaktır. Raporda bir nihai hareket planı olup bu hareket planına göre
yapılması gerekenler sırasıyla yapılacak olup
bu yapılanların olumlu yada olumsuz sonuçlarını tespit edilerek, bu tespit
edilenler raporun bir sonraki baskısına
eklenecektir.
Bize göre bu konuda yapılması gerekenler ise şunlardır.
1. Kiraz
üreticileri ve pazarlamacıları arasında birliktelik oluşturmak için bir dernek
yada birlik kurulmalıdır. Bu dernek tarafından tüm kiraz üreticileri, kiraz
bahçeleri, ağaçları ağaç başına verim,ağaç cinsi, rekolte, toplam öncesi hava
ve diğer şartlardan kaynaklı kayıplar, satış değeri gibi tüm bilgiler kayıt altına
alınmalıdır.
2. Bu
derneğin ortak bir satış firması ve reklam satış ve siparişlerin alınabileceği
internet satış sitesi faaliyete geçirilmelidir.
3. Kiraz
üretiminde dalgalanmalar önlenmeye çalışılmalıdır. Irk islahı, bakım ve
ilaçlama konusunda çiftçi eğitilmelidir.
4. Toplama
ve budama konusunda çiftçi ve kiraz
toplama işçisi eğitilmelidir.(Link 18-19-20-21-22)
5. Daha
şeffaf bir fiyat paritesi için kiraz toplu alış fiyatları derneğin sitesinden
yayınlanmalı hatta ilerleyen aşamada kiraz borsası da kurulmalıdır. Ya da taban
fiyat da belirlenebilir.
6. Paketleme
konusunda üretici ve pazarlamacı eğitilerek yeni paket seçenekleri ile birlikte
kiraz daha hediyelik hale getirilmelidir. Bu konuda yurt dışındaki örnekler
aşağıda yer almaktadır.(1) Bu paketler alibaba.com sitesinde satılmakta olup herhangi bir kişi bile sipariş
verebilmektedir. İçlerinde 1 kg dan 20 kg a kadar kutuların yer aldığı bu
listede çok şık hediyelik kutular yer almaktadır. Bu kutular uluslararası
kalite firmalarından tescilli çevreye duyarlıdır. Bu kutular sayesinde ilimize özellikle yaz
aylarında gelen 10 binlerce turiste de hediyelik olarak satılabilecektir. 1 Kg
lık hediyelik paketlerde cinsine göre fiyat 5-10 lira arasında değişecek olup
bu da diğer paketlere göre daha yüksek kalite demektir.
7. Paketlerde
mutlaka standart olarak Amasya kirazı markası işlenmelidir. Ve bu paketlerde
dernek sitesinden satılmalı ve bu paketlerin kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.
8. Paketlerde
kirazların cinsi ve bu cinslerin bilgilerine de yer vererek bilinçli tüketiciye
de hitap edilmelidir. En son ananas kutusunda olduğu gibi daha yaratıcı kutu
lar da yapılabilir. Yada sergilerde olduğu gibi dala dizme yöntemi de
kullanılabilir.
9. Kiraz
fuarı yapılarak Amasya kirazının ulusal çapta tanınırlığının artması
sağlanmalıdır.
10. Kirazın
çerezlik yenimi dışında sanayide de kullanımı arttırılmalıdır. Meyva suyu,
pastacılık şekerleme ,reçel ve konserve yapımında da kullanılırlığı
arttırılmalıdır.(. Link 3 de olduğu gibi KİRAZ KONSERVESİ fabrikası açılabilir)
Kirazlı dondurma yada kirazdan yapılabilecek tatlıların yapımı denenmelidir.
11. Link
5-6-7- 8 ve 9 de verilen kiraz ayıklama makinaları ve aletleri sayesinde
kirazın yeme yada pastanelerde üretiminin kolaylaştırılması kiraz tüketimini
arttıracaktır. Özellikle bu şekilde servis edilen biraz da yanına çeşitli
şeyler eklenerek servis edilen kiraz lüks lokantalarında menülerine kirazı
eklemelerine yol açacaktır.
12. Kiraz
çiğidi ve sapının da nasıl değerlendirileceği araştırılarak bunlar da
değerlendirilmeye alınmalıdır. (Tedavi amaçlı kullanılmaktadır halihazırda)
13. Link
26 De olduğu gibi kirazı doludan, nemden korumak yada oluş süresini uzatmak
için bahçelerin üstüne örtü çekilebilir.
14. Link
10 da olduğu gibi dernek tarafından yada özel müteşebbisler tarafından modern
kiraz yıkama, kalifikasyon ayrıştırma ve paketleme tesisler açılmalıdır.
15. Kiraz
üretiminde önde gelen ülkelerdeki (Amerika, Şili,İspanya,İtalya) gib büyük
kiraz bahçeleri, kiraz dağıtım fabrikalarına açmayı düşündüğümüz dernek
üyelerinden her yıl değişen bir ekiple ziyarete gidip burada yeni metodları
görmek ve ilimize aktarmak. Özellikle link 11 de verilen Amerika Washington
eyaletindeki kiraz yetiştirme alanı ve paketleme tesisi bizim kiraz
yetiştiricilerimiz için rüya bir seyahat olacaktır. Bu alanda kiraz bahçelerini
kurutmak için helikopter bile kullanılmaktadır. Bu alanlara yapılan ziyaretler
Amasya kirazını ulusal ve uluslarası çapta marka olması yolunda önemli bir adım
oluşturacaktır.
16. Daha
büyük kiraz bahçeleri olmalıdır. 100 dönümün üstünde 1000 ağacın üstünde
bahçelerin sayısı arttırılmaya çalışılmalıdır. Çiftçiler bu konuda birleşmeye
teşvik edilmelidir. Böylece link 12-13-14 ve 15 te verilen modern makinalar da
tarında kullanılmaya başlanarak maliyetler düşecektir.
17. Kurumuş
yada verimi düşük kiraz ağaçları uzmanlar tarafından belirlenip önlemler
alınmalı(dernek uzman personeller istihdam etmelidir), yaşı gelmiş ağaçların
kesilerek pipo ve mobilya gibi kaliteli ürünlere dönüştürülmelidir.
ÖRNEK PAKETLER….
Bu yapılacak komisyon sonucunda alınan bizim de verdiğimiz örneklere uygun olacak
kararların alınıp uygulanması sonucu ilimizdeki kiraz üretimindeki sıkıntılar
büyük çoğunlukla ortadan kalkacak olup çiftçi ürününü değerinde satabilecek,
dalgalanmalardan minimum etkilenecek , komisyoncu ve ithalatçıların kar
marjları artacak olup bu artışlardan ilimizde fayda görecektir.
İlimizdeki bu gelişim diğer illerede
sirayet ederek kiraz üretimindeki dünya liderliğimizi kiraz ihracatında da
göstermemize neden olacaktır. Kaliteli üretim, kaliteli kiraz , katma değeri
yüksek ihracatı getirecektir. Ülkemiz hali hazırda ancak ürettiğinin % 30 unu
ihraç etmektedir. Üretim ve pazarlamadaki toplam kalite artırımı hem kiraz
üretimimizi, hem de ihracatımızı arttıracaktır.
TÜM BUNLARIN YAPILMASI DİLEĞİYLE…
Mehmet Emir GÜLTEKİN…..
17.
The Geographical Foundations of Cherry Farming
in Turkey TÜRKiYE’DE KiRAZ TARIMININ
COĞRAFȊ ESASLARI
24.
https://www.youtube.com/watch?v=8VoSz3XdrSk&feature=iv&src_vid=G3wLYhmBM7s&annotation_id=annotation_1645863965
25.
https://www.youtube.com/watch?v=-H9UZlHG5KQ
26.



















Hiç yorum yok:
Yorum Gönder