22 Haziran 2015 Pazartesi

AMASYA KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BAŞLICA SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
               Amasyalı kiraz yetiştiricisinin  1 yıldır beklediği kiraz toplama zamanı geldi geçiyor. Özellikle yağışların iyi gitmesi yüzünden oldukça yüksek gelen rekoltede şimdi de satış sıkıntısı yaşanıyor. Fiyatların 1 lira civarına geldiği bu dönemde , satacak yer bulamama sıkıntısı da yaşanıyor. Yeni kaliteli ürünlerin çıkması ile birlikte bir çok ağacında toplanmadan dalında bırakılacağı belirtiliyor.
               Peki bu durumda çiftiçiye yardıma koşan birileri var mı?, görünen kadarı ile yok. Üniversite, Belediye, Kamu kuruluşları, Kooperatifler ve STK lar bu sorunun giderilmesi  için neler yapmaktadırlar. Özellikle arzın fazla olduğu bu yıllarda satışı arttıracak, talebi fazlalaştıracak, kirazın daha çok sanayide kullanılmasını sağlayacak ne gibi fikirler üretilebileceğini ortaya koyacak çalıştaylar neden yapılmamaktadır.
               KAYISI gibi kurutulup saklanması mümkün olan ve işlenmiş gıda olarak tüketilme seçeneği olan bir meyvada bile MALATYA kayısı fuarı düzenleyerek kayısı talebini  arttırma ve tanıtma faaliyetleri gerçekleştirmektedir.Sabun, Şampuan, kolonya, fındık veya fıstıklı özel karışımlar, kayısı döner gibi envai çeşidi (4)piyasaya sokarak ve bunu fuar sayesinde tanıtarak talebi arttırmaya çalışmaktadır. Ama ilimizde buna benzer çalışmalar olmadığı için her yıl çiftçimizin emeği zayi olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Çiftçi bu konuda yalnız bırakılmakta ve profesyonel yardıma ihtiyaç duymaktadır.
               Yapılması gereken Tarım Gıda Hayvancılık İl Müdürlüğü, Tarım Kooperatifleri, kiraz ihracatçıları, Ziraat  Fakültesinden akademisyenler, Pazarlama ve Gıda Mühendisliği bölümünden akademisyenler ve bu konuda uzman olan kişilerle birlikte oluşturulacak komisyon sahada gerekli araştırmaları yapacak, üreticiyle , satıcısıyla , komisyoncusuyla ve ihracatçısıyla görüşerek sorunları yerinde tespit edecek  istatistikler ve tablolar çıkarılarak ön rapor komisyona sunulacaktır. Bu ön rapor doğrultusunda çalışmalara başlayacak komisyon nihai rapor hazırlamadan önce bir kez daha sahaya inecek raporun sonuçlarını paylaşacak ve rapora son şekli verilerek bu rapor kitapçık halinde yayınlanacaktır. Raporda bir nihai hareket planı olup bu hareket planına göre yapılması gerekenler sırasıyla yapılacak olup  bu yapılanların olumlu yada olumsuz sonuçlarını tespit edilerek, bu tespit edilenler  raporun bir sonraki baskısına eklenecektir.

Bize göre bu konuda yapılması gerekenler ise şunlardır.
1.       Kiraz üreticileri ve pazarlamacıları arasında birliktelik oluşturmak için bir dernek yada birlik kurulmalıdır. Bu dernek tarafından tüm kiraz üreticileri, kiraz bahçeleri, ağaçları ağaç başına verim,ağaç cinsi, rekolte, toplam öncesi hava ve diğer şartlardan kaynaklı kayıplar, satış değeri gibi tüm bilgiler kayıt altına alınmalıdır.
2.       Bu derneğin ortak bir satış firması ve reklam satış ve siparişlerin alınabileceği internet satış sitesi faaliyete geçirilmelidir.
3.       Kiraz üretiminde dalgalanmalar önlenmeye çalışılmalıdır. Irk islahı, bakım ve ilaçlama konusunda çiftçi eğitilmelidir.
4.       Toplama ve budama  konusunda çiftçi ve kiraz toplama işçisi eğitilmelidir.(Link 18-19-20-21-22)
5.       Daha şeffaf bir fiyat paritesi için kiraz toplu alış fiyatları derneğin sitesinden yayınlanmalı hatta ilerleyen aşamada kiraz borsası da kurulmalıdır. Ya da taban fiyat da belirlenebilir.
6.       Paketleme konusunda üretici ve pazarlamacı eğitilerek yeni paket seçenekleri ile birlikte kiraz daha hediyelik hale getirilmelidir. Bu konuda yurt dışındaki örnekler aşağıda yer almaktadır.(1) Bu paketler alibaba.com sitesinde satılmakta  olup herhangi bir kişi bile sipariş verebilmektedir. İçlerinde 1 kg dan 20 kg a kadar kutuların yer aldığı bu listede çok şık hediyelik kutular yer almaktadır. Bu kutular uluslararası kalite firmalarından tescilli çevreye duyarlıdır.  Bu kutular sayesinde ilimize özellikle yaz aylarında gelen 10 binlerce turiste de hediyelik olarak satılabilecektir. 1 Kg lık hediyelik paketlerde cinsine göre fiyat 5-10 lira arasında değişecek olup bu da diğer paketlere göre daha yüksek kalite demektir.
7.       Paketlerde mutlaka standart olarak Amasya kirazı markası işlenmelidir. Ve bu paketlerde dernek sitesinden satılmalı ve bu paketlerin kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.
8.       Paketlerde kirazların cinsi ve bu cinslerin bilgilerine de yer vererek bilinçli tüketiciye de hitap edilmelidir. En son ananas kutusunda olduğu gibi daha yaratıcı kutu lar da yapılabilir. Yada sergilerde olduğu gibi dala dizme yöntemi de kullanılabilir.
9.       Kiraz fuarı yapılarak Amasya kirazının ulusal çapta tanınırlığının artması sağlanmalıdır.
10.   Kirazın çerezlik yenimi dışında sanayide de kullanımı arttırılmalıdır. Meyva suyu, pastacılık şekerleme ,reçel ve konserve yapımında da kullanılırlığı arttırılmalıdır.(. Link 3 de olduğu gibi KİRAZ KONSERVESİ fabrikası açılabilir) Kirazlı dondurma yada kirazdan yapılabilecek tatlıların yapımı denenmelidir.
11.   Link 5-6-7- 8 ve 9 de verilen kiraz ayıklama makinaları ve aletleri sayesinde kirazın yeme yada pastanelerde üretiminin kolaylaştırılması kiraz tüketimini arttıracaktır. Özellikle bu şekilde servis edilen biraz da yanına çeşitli şeyler eklenerek servis edilen kiraz lüks lokantalarında menülerine kirazı eklemelerine yol açacaktır.
12.   Kiraz çiğidi ve sapının da nasıl değerlendirileceği araştırılarak bunlar da değerlendirilmeye alınmalıdır. (Tedavi amaçlı kullanılmaktadır halihazırda)
13.   Link 26 De olduğu gibi kirazı doludan, nemden korumak yada oluş süresini uzatmak için bahçelerin üstüne örtü çekilebilir.
14.   Link 10 da olduğu gibi dernek tarafından yada özel müteşebbisler tarafından modern kiraz yıkama, kalifikasyon ayrıştırma ve paketleme tesisler açılmalıdır.
15.   Kiraz üretiminde önde gelen ülkelerdeki (Amerika, Şili,İspanya,İtalya) gib büyük kiraz bahçeleri, kiraz dağıtım fabrikalarına açmayı düşündüğümüz dernek üyelerinden her yıl değişen bir ekiple ziyarete gidip burada yeni metodları görmek ve ilimize aktarmak. Özellikle link 11 de verilen Amerika Washington eyaletindeki kiraz yetiştirme alanı ve paketleme tesisi bizim kiraz yetiştiricilerimiz için rüya bir seyahat olacaktır. Bu alanda kiraz bahçelerini kurutmak için helikopter bile kullanılmaktadır. Bu alanlara yapılan ziyaretler Amasya kirazını ulusal ve uluslarası çapta marka olması yolunda önemli bir adım oluşturacaktır.
16.   Daha büyük kiraz bahçeleri olmalıdır. 100 dönümün üstünde 1000 ağacın üstünde bahçelerin sayısı arttırılmaya çalışılmalıdır. Çiftçiler bu konuda birleşmeye teşvik edilmelidir. Böylece link 12-13-14 ve 15 te verilen modern makinalar da tarında kullanılmaya başlanarak maliyetler düşecektir.
17.   Kurumuş yada verimi düşük kiraz ağaçları uzmanlar tarafından belirlenip önlemler alınmalı(dernek uzman personeller istihdam etmelidir), yaşı gelmiş ağaçların kesilerek pipo ve mobilya gibi kaliteli ürünlere dönüştürülmelidir.


ÖRNEK PAKETLER….
  

















KİRAZ BAHÇESİ KAPLAMA RESİMLERİ














 SONUÇ

Bu yapılacak komisyon sonucunda alınan  bizim de verdiğimiz örneklere uygun olacak kararların alınıp uygulanması sonucu ilimizdeki kiraz üretimindeki sıkıntılar büyük çoğunlukla ortadan kalkacak olup çiftçi ürününü değerinde satabilecek, dalgalanmalardan minimum etkilenecek , komisyoncu ve ithalatçıların kar marjları artacak olup bu artışlardan ilimizde fayda görecektir.
İlimizdeki bu gelişim diğer illerede sirayet ederek kiraz üretimindeki dünya liderliğimizi kiraz ihracatında da göstermemize neden olacaktır. Kaliteli üretim, kaliteli kiraz , katma değeri yüksek ihracatı getirecektir. Ülkemiz hali hazırda ancak ürettiğinin % 30 unu ihraç etmektedir. Üretim ve pazarlamadaki toplam kalite artırımı hem kiraz üretimimizi, hem de ihracatımızı arttıracaktır.


TÜM BUNLARIN YAPILMASI DİLEĞİYLE…
Mehmet Emir GÜLTEKİN…..

    17.   The Geographical Foundations of Cherry Farming in Turkey  TÜRKiYE’DE KiRAZ TARIMININ COĞRAFȊ ESASLARI
    24.   https://www.youtube.com/watch?v=8VoSz3XdrSk&feature=iv&src_vid=G3wLYhmBM7s&annotation_id=annotation_1645863965
    25.   https://www.youtube.com/watch?v=-H9UZlHG5KQ


26.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder